6.1.11

Pelmeenid e. väikesed lihapirukad



Juba kaua olen ma plaaninud (see tundub juba täiesti minulik olema) meisterdada pelmeene. Umbes sama kaua on oodanud pelmeenivorm kapis kasutamist. Ning veel umbes sama kaua olen ma nillinud blogides erinevaid pelmeenitaignate retsepte. Korduvalt olen ostnud hakkliha mõttega "Sellest tuleb pelemeenidele täidis". Nüüd lõpuks jõudsin/suvatsesin/võtsin end käsile ja tegin selle pelmeeniteo edukalt lõpuni. Juhised ja enesekoolituse teostasin kahe järgmise blogi põhjal:
Taigna ja täidise valmistasin esimese blogi põhjal. Küsimusele "milline taigen olema peab?" sain vastuse teisest blogist. Taignast jätkus 111 pelmeeni valmistamiseks. Täidisest oleks umbes 30 pelmeeni veel saanud. Aga nüüd siis üks kibekiire retsepti kirjeldus:

  • 400 grammi jahu
  • üks keskmine muna
  • pool klaasi vett
  • näpuotsaga soola
Kuhja jahu mäena kas lauale või laiemasse anumasse. Mäe tippu tee süvend. Löö muna lahti ning vala süvendisse. Puista peale näpuotsaga soola. Hakka "mäenõlvu" muna peale tõstma. Sõtku ja mudi taigent. Vahepeal nirista juurde natuke vett. Ära lisa korraga liiga palju vett. Taigen on valmis kui taigen käte küljest lahti lööb. Keera taigen toidukilesse ja jäta natukeseks ajaks seisma.
Valmista täidis.
  • ~500 grammi hakkliha
  • 1 keskmine sibul
  • 4 küünt küüslauku
  • soola ja pipart
  • natuke vett
Purusta sibul ja küüslauk köögikombainis peeneks või haki käsitsi. Sega sibul ja küüslauk kokku toasooja hakklihaga ja maitsesta. Sõtku ja mudi täidist korralikult kuni täidise punaka värvuse kadumiseni. Vahepeal lisa natuke vett, et täidisepäts end paremini kokku hoiaks.

Võta taignast 2 tükikest ja rulli õhukeseks. Suuruselt natuke suuremaks kui pelmeenivorm. Tõsta üks taignaleht vormile ja suru sõrmenukiga täidise kohtadele väikesed lohukesed. Vormi märgade sõrmede vahel täidisest väikesed pallid ja aseta lohukestesse. Tõsta peale teine pool taignast ja vajuta kergelt peale. Rulli kergelt taigent. Nii et täidis lohukestest välja ei tuleks. Esialgu surusin ma taignapooled kokku käsitsi ning pärast rulliga. Eemalda pelmeenid vormidest.
Valmista pelmeenid kohe või külmuta sügavkülmas.

2 comments:

Piiga said...

:P Täidisesse 500 grammi jahu :P

Kats said...

ikka hakkliha