Minu esimene katsetus maksapasteeti teha. Lihast olen varemgi pasteeti teinud, aga maksast mitte. Rääkimata siis üldse maksa kasutamisest. Pasteedi kõige tüütum osa on hakklihamasina puhastamine. Vaikselt heietasin mõtet, et keegi tore ning tark inimene võiks leiutada isepuhastuva hakklihamasina. Nagunii heietan mõtet uuest hakklihamasinast - ehk Jõuluvana toob.
Aga nüüd retsept (olgugi, et neti avarustes on retsepte juba mitmeid):
- 500g maksa (eelistatud on noorelooma oma)
- ~200g läbikasvanud rasvast sealiha
- 100...150g võid
- 2 keskmist sibulat
- 1 suur porgand
- 2 loorberilehte
- vett
- soola, pipart
- muskaatpähklit
- pits konjakit/rummi
Tükelda sealiha tükkideks ning prae koos poole võiga pruuniks. Puhasta maks kelmetest ja viiluta ribadeks. Pruunistunud lihatükid tõsta pannilt ja prae nüüd maksatükid pruuniks. Vajadusel lisa võid. Seejärel tõsta lihatükid tagasi maksatükkide juurde. Lisa vett niipalju, et maksatükid oleksid kaetud. Lisa viilutatud porgand ja sibula sektorid ning loorber. Keeda umbes tund aega madalal kuumusel. Poole keetmise ajal lisada sool ja pipar.
Pärast keetmist aja maks koos ülejäänud potisisuga hakklihamasinast läbi. Korda seda veel korra (või kaks). Kui segu on jäänud liiga kuiv, siis valada juurde natuke keeduleent. Maitsesta konjaki/rummiga ning lisa muskaatpähkel. Vajadusel lisa veel soola ja pipart. Sega korralikult ja klopi vahule (võib ka saumikserit kasutada).
No comments:
Post a Comment