23.9.10

Kiire õunakook

Retsept on pärit kokaraamatust "Nigella ekspress" ning seal nime all Tarte fine aux pommes. See on tõesti kiire kook. Muidugi eeldusel, et lehttaigen on sulatatud kujul. Mina kasutasin viineripirukatest ülejäänud lehttaigent, ehk siis kogused on ligikaudsed. Nigella oma retseptis taigent õhemaks ei rullinud, mina aga küll. Koogi põhi sai mõnusalt krõmps. Ainuke, natuke keerukaks osutunud tegevus oli suhkru keetmine karamellilaadseks. Ei õnnestunud see protsess mul üldse. Ning peale raputasin veel ka mõnusalt kaneeli.
Pilti mul koogist pole - söödi lihtsalt enne ära kui aparaadi viitsisin võtta.

Lehttaigent, nii umbes 170 g
3 suuremat hapukat õuna, näiteks Antonovkat
2 kuhjaga spl suhkrut
1 spl võid
kaneeli

Rulli lehttaigen jahusel laual natuke laiali ning tõsta siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Märgi õrnalt noaga taigna servadest 1 cm kaugusele joon.
Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamik ja viiluta õhukesteks viiludeks. Lao õunaviilud üksteist osaliselt kattes ilusatesse rividesse tainale joonistatud raami sisse.
Raputa 1 lusika täis suhkrut õuntele.
Kuumuta potis või ja lisa suhkur ning lase paar minutit keeda. Nirista siirup õuntele, raputa peale kaneel ja pane kook eelkuumutatud ahju 220 kraadi juurde 15 minutiks.
Kook on valmis kui servad on kerkinud ja õunad kergelt kuldsed.

1 comment:

Anonymous said...

No küll oli hea !!! Tegin suure plaaditäie ja peaaegu kõik sõime kahekesi ära. Kõige parem on soojalt. Üks täiendus retseptile - enne õunte peale panemist tuleks taignale noaga tihedalt augud sisse torgata, muidu hakkab kogu kupatus ahjus väga mullitama. Suure plaaditäie küpsetamiseks kulus 25 min.