11.2.10

Hartšo

Ja ongi lambaliha. Kaua olen tahtnud proovida ning nüüd sain tõuke ja julgustuse - taaskord "Toidurõõmust". Kuna natuke jänes oli kohe alguses naha vahel, siis uurisin netist ka juurde, et kuidas keegi on teinud. Kiilikese postitusest sain juurde natuke infot ja kui guugelda, siis leiab ka ühtteist. Tartu turuhoonest natuke kondiga liha ja kodu poole tagasi.
Supi valmistamisel kasutasin võtet, et kui liha oli keema läinud ja vaht peale tulnud, siis valasin vee ära, pesin liha tükid ja poti ning panin uuesti keema. (Kunagi ammu isaga koos suppe kodus tehes, sai mingist kokaraamatust see nipp kasutusele võetud. Vanaema muidugi tõstis lärmi, et mis ja kus, aga köögist ta ära saatsime too kord.) Liha tükk võiks olla vähem rasvane, sest supp tuleb rammus.
Lambaliha andis supile kohe sellise teistsuguse maitse.

Nüüd retsept:
  • ~500 g kondiga lambaliha tükki, vähem rasvast
  • vett
  • terapipart, soola
  • 2 sibulat
  • 2...3 porgandit
  • 4 küüslauguküünt
  • 4...5 spl tomatipastat
  • 1,5 dl riisi
Lõika lambaliha tükk väiksemateks kuubikuteks ning pane potti külma veega keema. Kui peale on tekkinud vaht ja vesi keema läinud, siis vala vesi potist, pese pott ja lihatükid ning uuesti külma veega tulele keema. Nüüd lisa 5..7 tera pipart ja soola (vastavalt maitsele ja soolamise julgusele). Keeda 1,5... 2 tundi.
Puljongi keemise ajal valmista ette ülejäänud supisisu. Pese riis ja jäta umbes 45 minutiks likku. Haki sibul ja kooritud porgandid. Hauta need õlis pehmeks. Lisa hakitud/purustatud küüslauk ja tomatipasta. Sega ning kuumuta läbi.
Kui puljong on valmis, siis tõsta liha tükid välja ning vala sisse leotatud ja nõrutatud riis. Keeda umbes 20...25 minutit. Ning see järel vala juurde sibula-porgandisegu ning hakitud lambaliha.

No comments: