30.9.09

Kaerahelbepätsikesed

Mälestused lapsepõlves vanaema küpsetatud kaerahelbepätsikestest on siiani meeles - see mõnus kaerahelbene maitse ja lõhn, mis köögi selleks õhtuks hõivas. No ja mina olen püüdnud leida seda retsepti, mis selle mälestuse taga on. Vanaema enam ei mäleta. Ütles veel: "Ma pole juba tükkaega neid teinud ja ei mina mäleta kuda ma neid tegin. Hapukoort ma igastahes ei kasutanud, sest kust seda hapukoort sõja ajal ikka saada oli." Seda viimast mainis ta selle pärast, et kõik katsetused, mis ma erinevaid retsepte proovides olen teinud, sisaldasid hapukoort.
Üks lõuna olin jälle 2 nädala menüüd koostamas, kui ema vana retseptivihiku vahelt leidsin brožüüri maiasmokale - Maiasmokk I. (Ma arvan, et see on Maiasmoka kohviku poolt välja antud, kuid vaevalt nad oma toodete salaretsepte paljastasid. Ka nõukogude ajal -kuid mine sa tea.) Trükkijaks on lehel märgitus AS Mister. Selles brožüüris oli retsept nendele kaerahelbepätsikestele ilma hapukooreta - BINGO! Täpselt seesugused need küpsised välja nägid ja ka maitsesid.

Retsept:

100 g võid või margariini
100 g suhkrut
250 g kaerahelbeid
2 muna
2 tl või 1/2 spl kakaod

  1. Sulata kastrulis või või margariin
  2. Sega juurde suhkur ja kaerahelbed
  3. Kuumuta kuni kaerahelbed muutuvad natuke pruunikamaks (~1o minutit)
  4. Vahusta munad
  5. Sega vahustatud munad ja kakao suhkru-kaerahelbe segusse
  6. Aseta lusikaga kuhjakesed küpsetuspaeberiga kaetud pannile
  7. Küpseta 200 kraadi juures kuni pätsikesed on kuldpruunid (~10...15 minutit).
Head isu!

1 comment:

Anonymous said...

Suur tänu retsepti eest! Väga maitsvad! Kuna mul kakaod polnud, tegin ilma. Sellised natuke hõrgumad kui traditsioonilise retsepti järgi tehtud. Soovitan!