19.9.09

Esmaabi tulistele näppudele

Meisterdasin üleeile õhtul teha parika-ürdiadžikat, mis sisaldas üsna ohtral hulgal tšillipipart. Olles tšillipiprakaunad (~20 kauna) ära puhastanud ning selle posla-mosla kokkuseganud, hakkasid sõrme otsad tulitama. Justkui nahk ja nahaalune oleks põlenud. Hakkasin siis netist abiotsima. Eesti keeles leidus infot ainult põletuse ennetamisvõimaluste kohta - kas käed hoolikalt õliseks teha või kummikindaid kanda. Info teemal "Mida teha kui tšilli põletab?"puudus - vähemalt mina ei leidnud. Kuna sõrmed eriti klaviatuuri toksida ei kannatanud, siis ootasin näpud piimas A-d koju. Inglise keeles leidus vastuseid küll (chilli burnt). Täiesti adekvaatse abi leidsime sellest blogist.
Kirjutan siis lühidalt mida teha kui nahk on tšillit tunda saanud. Kõrvetustunnet päris ära ei saa - pigem on need leevendavad abinõud. Lõplikult taandub see ebameeldivus ise 6-8 tunniga.

Kui suus kõrvetab, siis aitab piima või alkoholi joomine. Vesi võimendab kõrvetus tunnet. (Viidatud blogist ja Googli otsingust leiab vastuse miks).

Kui nahk kõrvetab, siis
  • hõõru soolaga, soola võib vähese veega ka niisutada. Seejärel leota piimas ning lõpuks pese seebi ja veega;
  • kui see ei mõju, siis leota piirkonda (enamasti siis käsi/sõrmi) kanges alkoholis (viin, rumm või teised kanged joogid).
Minul kulus kõrvetustunde taandumiseks 7 tundi. Kasutasin siis kõiki neid mooduseid, lisaks jääkuubikud ning niiske ja jahe käterätt.

7 comments:

Aet Trisberg said...

Sain täna väga tugeva tšillipõletuse (lõikusin vaid pool tšillikauna); tagantjärgi mõeldes ilmselt seetõttu, et seemneid selle seest näppudega välja urkisin (olen enne korduvalt tšillit lõikunud, vaid kerge õhetus on järgnenud). Istusin algul paar tundi käed lume sees (lumi oli kausiga toas), välja võttes läksid kohe "põlema". Siis ei kannatanud enam, tulin arvutisse googeldama, käed tulitamas ja leidsin siit Sinu õpetuse tšillipõletuse vastu võitlemiseks. Kasutasin esimest varianti soola ja piimaga+ seebiga hõõrumine - leevendas oluliselt, korraks hakkas põletus tagasi tulema, siis kordasin protseduuri ning nüüd suudan juba näppudega sooje klaviatuuriklahve tippida. Tänud õpetuse eest!

P said...

ma hakkisin küll vaid 1 kauna, kuid põletus on võimas. Esimese hooga pistsin külma vee alla, siis aloe geeli peale, siis külmakoti sügavast külmast. Ja seejärel, kui asi väljakannatamatuks muutus tunnikesega, leidsin su lehe. Aitäh nipi eest. Loodetavasti läheb põletus peagi üle.

Anonymous said...

Alkohol töötas väga hästi isegi kui mul oli seda väga vähe käepärast. Kastsin näppe ükshaaval pitsi viina sisse ja valu kadus täiesti kuskil 5 minutiks, hiljem ei olnud nii põletav valu kui tagasi tuli. ei teadnudki et selline valu võib tulla tšilli hakkimisest. Tükeldasin 6 kauna järjest ja valu kestis pärast rohkem kui 8 tundi, siis sain siit blogist nipi ja oli võimalik öösel magama jääda. Hommikuks oli korras. Tänud nippide eest!

Anonymous said...

Kogesin ka täna seda kõrvatus tunnet. Aga teised köögis olijad ei tahtnud mind uskuda et see "põletustunne" sõrmedes võib olla tingitud tšilli tükeldamiset. Nüüd seda siin lugedes sain enda oletusele kinnituse

Anonymous said...

Huh, isegi seitse aastat hiljem on sinu postitusest abi. Nokkisin kauna seest seemneid, et neid mulda panna, ja pöidlaküünte alused olid nii tulised, et ... aitäh igatahes!

Anonymous said...

Mina sain esimese halva kogemuse suvel kui tegin tšllimoosi, hakkasin täna jälle tegema ja veidike aitas alkohol, aga kõige parema tulemuse andis hapukoor, ära ei kadunud aga talutav. Kasutasin kindaid puhastamisel aga võttis ka läbi nende ja peale kinnaste eemaldamist ja käte pesemist pühkisin suud käega ja põletus oli meeletu.

Anonymous said...

Tegin just tšillipoppereid ja noh paljakäsi vōtsin nii 15 kaunalt seemed ja toppisin sulajuustu sisse. Hull pōletus, 3 sōrme nahk suisa krimpsus! Soolaga proovisin, ei leevendanud, nüüd asun viinaga testima! Igatahes ise rumal! Kindad kätte teinekord!