22.2.10

Leib!!!

Kuna viimasel ajal olen usinalt oma juuretist jaganud, siis enam ei viitsi käsitsi õpetussõnu kaasa anda - annan lingi. Retsepti sain sõbrannalt, kes selle omakorda sai oma sõbrannalt.

Juuretis võtta umbes tund enne leivateo algust tuppa soojenema.

Pane juuretis suuremasse kaussi või potti ning vala juurde umbes liiter käesooja vett. Sega. Lisa juurde niipalju jahu, et tekiks hapukoore paksune kört.
Nüüd pane segu sooja kohta hapnema - 12-16 tundi. Mina panen kausile/potile peale toidukile, mille kinnitan veel nailonnööriga ning peale panen froteeräti või teki, et sooja paremini hoiaks.

Pärast hapnemist lisa 4-5 kuhjaga pisikest teelusika täit jämedat soola ning ~200 g fariinsuhkrut. Sega kuni sool ja suhkur on lahustunud. Siis lisa osade kaupa jahu ning sega kuni taigen muutub raskesti segatavaks. (Kui taignasse jäävad jahust valged triibud, siis on paras. Sega kuni triipe enam pole.) Jahu kulu kokku on umbes 1,5 kilo.
Võta järgmise leivateo jaoks 3-5 spl juuretist. NB! Juuretis säilib külmkapis 2-3 nädalat. Kui pikemat aega ei kasuta, siis võib ka sügavkülma panna, aga sealt välja võttes, ei pruugi leib väga hästi kerkida.
Kui soovid leiba lisada seemneid, liha või muud, siis nüüd on selle kord.

Määri leivavormid võiga ning puista üle jahuga. See järel täida vormid 1/3...1/2 ulatuses ning pane sooja tuuletõmbuseta kohta kerkima (nii umbes 3-6 tundi, mõnikord ka vähem). Kiirmeetod kergitamiseks: aseta taignaga täidetud vormid sooja (~50 kraadi) ahju. See järe l küpseta eelkuumutatud ahjus (temperatuurid on toodud elektriahjule):
250(230) kraadi juures 15 minutit
220 kraadi juures 15 minutit
200 kraadi juures 15 minutit
180(160) kraadi juures 15-20 minutit

Pärast ahjust väljavõtmist paita üle külma veega ning määri võiga. Jäta rätiku alla jahtuma.
Osad soovitavad kohe peale ahjust väljavõtmist leib ka vormist välja võtta. Mina ei võta, sest leib on veel pehme ja alati ei tule vormist kergesti välja. Pealegi leib deformeerub soojana väga hästi.

No comments: