16.12.09

Soojendav guljašš


Praegusel talvisel ja külmal perioodil on soojendav supp igati aukohal. Eriti täna, kui isegi toas sitsides, külm on. Teravus ja soojus ühes elemendis annavad seest poolt sooja küll. Üks selline kompositsioon sisaldub ungarlaste guljaššis, mis siiski on supp mitte lihakaste. Oma ainsal visiidil Ungarisse ma muidugi guljašši ei taibanud proovida, kuid aimu sealsetest teravustest sai mujaltki. Erilist indu lisas guljašši tegemisse OmaMaitse (OM) jaanuar 2009 numbris ilmunud kapten Tenkeši guljašš. Sügisel valmistasin isegi letšot mõttega, et seda saab talvel supi sisse panna. Natuke ootamatult tuli mulle supi valmistamisaeg. Muidu vaatad küll, et paarikümne minuti tagant lisad miskit potti juurde, kuid lõpuks saab kell enne öö kui supp valmib.

Nüüd guljašš minu moodi:
VALMISTUSAEG ~3 tundi (koos ettevalmistamistega)
  • 3 mugulsibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • õli
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 kg tükeldatud veiseliha
  • keeva vett
  • 2 tl tulist tomatipastat (OM soovitati tšillikreemi või -moosi)
  • 0,6 l letšot
  • 2 porgandit
  • 8...10 kartulit
  • soola, pipart
Kuumuta viilutatud sibul vähese õliga potis klaasjaks. Lisa purustatud küüslauk ning kuumuta veel paar minutit. Võta pott tulelt ning lisa paprikapulber.Sega hoolikalt läbi. Pane tagasi tulele. Lisa lihatükid ja veel veidi õli (võib ka searasva). Lisa vett nii palju, et lihatükid oleksid kaetud. Lase keema tõusta ning hauta 20 minutit. Seejärel maitsesta soola, pipra ja terava tomatipastaga. Hauta veel 30 minutit. Vajadusel lisa keeva vett. Vala juurde letšo. Hauta veel 30 minutit. Lisa porgand viiludena või lühikeste kangidena ja hauta edasi pool tundi. Lõpuks lisa tükeldatud kartul ja vajadusel vett, et kõik oleks vedelikuga kaetud. Hauta seni, kuni kartul on muredaks muutunud.

No comments: